7 augusti 2015

Exkluderad

Exkluderad. Smaka på det ordet. Börjar som exklu-siv. Exklusiv som är något endast menat för några få utvalda. Exkluderad är tyvärr inte med och spelar i samma liga. Det är någonting som vem som helst kan bli. Någon som inte passar in. Någon blir satt på undantag, någon som inte längre spelar i laget.

Exkluderad, ett snyggt ord för någon som är utanför och inte längre ingår. Det innebär raka motsatsen till exklusiv. Vi är rätt många som är exkluderade i dagens samhälle.  Som inte ingår, som inte passar i normen.
Hen som hellre sitter på rummet än går ut i fikarummet på rasterna och blir exkluderad av sina kollegor och som i samma stund exkluderar sig själv.
Hen som sträcker fram pappmuggen utanför ICA är definitivt exkluderad. På alla sätt, synligt för det mesta och osynligt, bara som en ohörbar tanke hos vi andra.
Hen som inte kommer in på bion för att det är två trappsteg upp och rullstolen utgör ett hinder. Exkluderad på många sätt.
Hen som älskar en annan hen. Men av samma kön. Så är det inte i dagens samhälle! Jo, SÅ är det i dagens samhälle, de blir exkluderade. Vi tror att vi vandrat länge än vad vi egentligen har och exkludering är ett bevis på detta.

Källa Pinterest

Vilka blir kvar? Vilka ingår i ringen? Vilka är inkluderade och exklusiva? Vi känner igen de inkluderade, vi exkluderade. Vi känner igen dem på att vi automatiskt kliver åt sidan när de trampar fram. Vi känner igen dem på deras kodspråk. Vi känner igen dem på att de ser rakt igenom oss. Vi är inte bara exkluderade, vi är osynliga.


Inga kommentarer: