3 januari 2017

Worst year in a long time

Mycket hände under året som fick många av oss att deklarera året som det värsta på länge...och nu pratar vi inte personligt. Men, tro det eller ej, det hände faktiskt bra saker också.

Låt oss gå igenom året, högt och lågt. Mycket saknas, det är ett urval baserat på...kan inte riktigt svara på det..

FEBRUARI
Alicia Vikander blir historisk då hon vinner en Oscar för rollen i "The danish girl". Senast en svenska vann en Oscar var för 41 år sedan. Då var det Ingrid Bergman i "Mordet på Orientexpressen". 


MAJ
Miljöpartiets i kris. Den 9 maj så offrades Åsa Romson i katatroftider.

JUNI
Gayklubben Pulse i Orlando attakerades. 50 personer dödades och över 50 skadades.

28 Juni ägde en terrorattack rum på Turkiet Istanbuls flygplats Atatürk. Tre personer öppnade eld innan de sprängde sig själva och dödade 44 personer samt skadade över 200. 

Nice: 14 juni (Frankrikes nationaldag) En lastbil körde rakt in i folkmassan längs strandpromenaden Promenade des Anglais och dödade 84 personer och skadade över 200.

Brexit: engelsmännen röstade sig ut ur EU och resten av Europa var i chock. Dåvarande premiärminister David Cameron avgick och ny premiärminister blev Theresa May.Sverige med i Säkerhetsrådet. Sverige röstades fram ttill en plats i Säkerhetsrådets icke permanenta platser. Sverige kommer att ha mycket att bita i en orolig värld.


EM i fotboll: Portugal vann över Frankrike i finalen. Sverige tog sig inte vidare från gruppspelet. Zlatan gjorde sorti från landsslagsspel.JULI
Kuppförsöket i Turkiet (15 Juli): Militär i Turkiet inleder ett kuppförsök. Kuppförsöket besvaras och under natten meddelade turkiska myndigheter att kuppen misslyckats. Kuppen var inledningen på en period av oroligheter i Turkiet.

(22 Juli) Dödsskjutning i München: En 18-årig man öppnade eld vid ett köpcentrum i München och dödade nio personer och skadade ett tjugotal.

Prästmordet i Frankrike: Två knivbeväpnade män sig in i en kyrka i Saint-Étienne-du-Rouvray nära Rouen i Normandie i norra Frankrike. Männen tog sig in genom en bakdörr under en mässa och tog fem personer som gisslan. Under gisslandramat dödades en präst.

AUGUSTI
OS i Rio. Inte det mest medaljtyngda OS för Sverige, men några medaljer fann vägen till Sverige:
Guld
Sarah Sjöström 100 m fjäril
Jenny Rissveds Mountainbike
Rissveds på pallen

Silver: 
Emma Johansson cykel linjelopp)
Sarah Sjöström 200 m fritt
Marcus Svensson Skeet
Henrik Stwensson Golf
Peder Fredricson Hoppning individuellt
Damlandslaget Fotboll
Brons: 
Sarah Sjöström 100 m fritt
Jenny Fransson Brottning 69 kg

Sofia Mattsson brottning 53 kg

Paralympics Rio: för mig personligen berörde det mig mer än OS. Atleter som överträffar, inte bara rekord, utan även sitt handikapp. Stora förebilder.
Guld
Karl Forsman 100 m bröstsim
Silver:
Joackim Norberg 25 m pistol
Maja Reichard 50 m fritt
Maja Reichard 200 m medley
Emil Andersson och Linus Karlsson Bordtennis
Brons:
Maja Reichard 100 m bröstsim
Anna-Karin Alqvist Bordtennis
Louise Etzner Jakobsson Dressyr
Louise Etzner Jakobsson Kür

Majas medaljskörd
NOVEMBER
Presidentvalet i USA (8 november):Donald Trump vinner presidentvalet i USA, trots att press och sociala medier förutspått Clinton som vinnare. Trumps vinst skickar chockvågor över världen, men Putin är nöjd.

Lovers
DECEMBER
En lastbil kapas och kör rakt in i folksamlingen på julmarknaden i München.


Inga kommentarer: