21 januari 2014

021. Vad är det roligaste du sett ett djur göra?
När jag var barn hade vi en Svensk lapphund som hette Ruffen. Han var en veritabel retsticka. Ett trick han utförde varje vinter, när lillebror var iklädd hemmastickade vantar, var att rusa förbi honom och sno vantarna. Han var alltid försiktig, bet aldrig. Sedan rusade han runt som en galning och truimferade.

Vi har alltid haft katter och det var inget problem för Ruffen. I vanliga fall är det katterna som är herrar på täppan, men Ruffen höll inte med. Han satte helt sonika tassen på ryggen på katten och tryckte försiktigt ner katten i golvet, till den gav sig. Därefter kunde umgås som sanna vänner och katterna sov gärna nära den tjockpälsade hunden, glada i värme som katter är. De accepterade att hunden var högst i rang.

Källa: Svenska Kennelklubben


Så här berättar Svenska Kennelklubben om svensk lapphund:

Historik

Svensk lapphund sägs vara en av de mest ursprungliga hundraserna och en av Sveriges nationalraser. Rasen togs fram av samerna för att användas som vall-, jakt- och vakthund. Dessa egenskaper gör den fortfarande i dag till en mycket allsidig hund med många användningsområden. Visste du att hund nr 1 i Svenska Kennelklubbens första stambok är just en lapphund? Den svenska lapphunden är lika mycket ett svenskt kulturarv som en hundras.Läs mer om Bloggutmaning365.

1 kommentar:

Liie sa...

Djur är för roliga alltså, vilka personligheter de kan ha!