21 februari 2014

052. Att sjunga = terapi

Veckans tema:musikJag har alltid älskat att sjunga. Gärna tillsammans med andra. Skråla själv går också bra. Men jag har alltid mått bra av det, det har varit som terapi.

....och nu är det även vetenskapligt bevisat att människor mår bra av att sjunga i kör (som sagt var, att sjunga tillsammans är urkul).

 "Att man mår bra av att sjunga i kör är numera vetenskapligt bevisat. Det går att mäta i blodet. Tyska forskare vid Frankfurts universitet presenterade ganska nyligen en studie, där man undersökt medlemmarna i en kammarkör. Man mätte deras blod före och efter repetitionen av Mozarts vackra Requiem.

Man fann bland annat att körsångarnas immunförsvar fick en ”kick” efter en timmes sång, mängden antikroppar som spelar viktig roll i försvaret mot infektioner ökade i blodet.

När man intervjuade sångarna visade det sig också att de allra flesta av dem var på mycket bättre humör efter sångövningen än när de kom dit.

Efter en vecka togs nya prover på samma körsångare. Den gången fick de inte sjunga själva, utan bara lyssna på en inspelning av sin tidigare repetition. Och nu visade proverna inte på några märkbara förändringar i immunförsvarsmarkörer eller antistresshormoner. Det verkar alltså vara själva sjungandet som står för det mesta av de positiva effekterna.
"

Citatet är från Apotekets hemsida, där du kan läsa hela artikeln.

 "Jag kan inte sjunga" är en vanlig invändning. Jo, det kan du visst. Ska du sjunga för att det är roligt, ska du sjunga för att det är roligt. Basta! Bry dig inte vad andra tycker. Fråga Caroline af Ugglas som startat "Kör för alla".

Jag avslutar med en bild på en av världens bästa körer, Orphei Drängar (OD). Från Uppsala. Från Sverige. Ja, vi är ett sjungande folk.

Lär mer om kören här.

Läs mer om Bloggutmaning365.    

Inga kommentarer: