13 december 2014

Julprasslet 13 december Se nu kommer Lucia

TREVLIG LUCIA!!

Luciafirande är ju en svensk sed. En tidig morgon i december skrider hon in i sitt vita långa linne med ljuskrona i håret. Det måste te sig lite underligt för en som inte är född i vårt mörka land. Förr så väcktes Nobelpristagarna på Luciamorgonen av att en dam som fortfarande hade nattlinnet på sig och där håret brann sjungandes kom in i sovrummet, Man kan ju bli livrädd förr mindre. 

Lucia (och Tomten) ritad av en storhet Jenny Nyström
 Nu har jag inga barn som ska lussa och där de helt plötsligt har vuxit ur allt och man är ute i sista sekund för att köpa årets upplaga av lusselinnen/tomtedräkter.  (Jag är inte ensam, läste Jenny Strömstedt har samma problem.) Nu blir det TV-versionen, som brukar vara högtidligt och regisserad. Men ibland så längtar man tillbaka till falsksången och de sneda stjärngossestrutarna.

När jag var barn så var det naturligtvis den snyggaste blondaste tjejen som blev vald till Lucia. En rödtopp som jag hade inte en suck. Då är det betydligt bättre idag då alla kan bli valda. Titta på denna underbara Lucia:
Faksimil UNT

Lucia på Skansen för några år sedan....
Lucias historia (enligt Wikipedia):
Lucia föddes i en rik familj i Syrakusa på Sicilien. Hennes far dog när hon var liten och hon blev uppfostrad av sin mor, Eutychia. Redan som liten skall hon ha avlagt kyskhetslöfte, dock berättade hon inte det för någon. När hon blev äldre lovade modern bort henne. Hon lyckades försena förlovningen och bad till Gud att han skulle hjälpa henne. Då blev hennes mor sjuk i blödarsjuka som ingen lyckades bota. Lucia övertalade därför modern att vallfärda till Catania och helgonet Agatas grav. När de kom fram skall Agata ha uppenbarat sig för Lucia och sagt "Varför ber du mig om något du själv kan ge din moder? Din tro har botat henne!" Modern blev frisk, och lovade Lucia att inte gifta bort henne till någon man. Men friaren kände sig kränkt och angav henne för ståthållaren till kejsar Diocletianus, som förföljde kristna.
Lucia blev arresterad och torterad men förlorade inte sin tro på Gud. Hon dömdes till att bli glädjeflicka på en bordell. Hon uppges då ha sagt att då hon inte gav sig frivilligt skulle hennes kyskhet vara dubbelt värd. När hon skulle åka genom staden till bordellen på ett spann bakom oxar, frös spannet fast i marken och gick inte att rubba. De hällde då kokande olja på henne men hon blev inte skadad. I sin desperation körde någon svärdet genom halsen på henne och inte heller då dog hon. Hon levde ända tills någon kom för att ge henne den sista smörjelsen.
En teori om det moderna Luciafirandet, med Lucior med ljus i håret är att det är inspirerat av en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna. Legenden säger att för att kunna ta så mycket mat som möjligt i sina händer satte hon ljus på huvudet för hon skulle se bättre.

Inga kommentarer: